Debat, Dpil og Stereotyper

News, Press release

Women. Women?. Women! To mænd beskrev deres erfaringer med at lave spil til piger og kvinder – mens én kvinde fortalte hvorfor vi netop ikke skal lave kønsspecifikke spil. Der var lagt op til relevant debat, da SpilBar 9.0 løb af stabelen d. 29. marts i Filmhuset i København.

Det antages at kvinder og piger tegner sig for halvdelen af ​​alle spil, der spilles. Men hvorfor er der så få kvindelige spiludviklere, hvordan kvinder portrætteret i spil i dag? Og  spiller forskellige spil kvinder og piger end drenge og mænd? Skal vi designe spil til kvinder og piger direkte? Og hvis ja, hvordan kan du gøre det uden at ty til stereotyper?

SpilBar havde inviteret tre spiludviklere at tale om kvinder og piger. Claus Lykke Jensen fraMovieStarPlanet, der er univers for børn – drenge og piger – som overvejende bliver spillet og elsket piger.

Jimmy Marcus Larsen fra Cego har de sidste 11 år udviklet casual spil med succes – over 60 forskellige spil på 7 forskellige sprog er det blevet til. Den primære kundegruppe er kvinder.

Dajana Dimowska fra KnapNok Games fortalte sin egen meget personlige historie om hendes vej ind i spilbranchen. Dimowska repræsenterede både en både kønslig og forretningskulturel modvægt til Jensen og Larsen, idet netop ikke tror på piger som særskilt målgruppe.

Læs mere om talerne på DADIU.dk

MovieStarPlanet – spilunivers i vækst

MovieStarPlanet er en virtuel verden for børn i alderen 9-13 år med et filmstjerne tema. Hver bruger designer deres egen filmstjerne figur, som kan bruges til at lave små tegnefilm, chatte og spille spil med andre brugere. MovieStarPlanet blev introduceret i Danmark i 2009 og har siden oplevet en eksplosiv vækst. I øjeblikket opererer virksomheden på otte markeder i Europa og er fortsat i vækst.

Primære kundegruppe er piger

Claus Lykke Jensen, direktør i MovieStarPlanet, fortalte blandt andet, at det oprindeligt var tænkt som et kønsneutralt engelsk-undervisningsspil. Men i forbindelse med virksomhedens analyser af brugerene, blev det klart at den primære kundegruppe var piger.

“Det er ikke fordi vil ville lave et spil for piger. Det er bare dem vi kan se som spiller spillet. Der er en forskel på drenge og piger i forhold til vores spil”

Netop brugeranalyser er vigtig del af forretningen bag MovieStarPlanet. Det vigtigste for virksomheden er ganske enkelt at forstå brugerne og deres behov: “Sørg for at få feedback igen og igen og igen – du kan aldrig tale nok dine kunder”

Målret indhold efter markedet

At det så betyder at universet visuelt bliver mere målrettet piger, er en forretningsmæssig konsekvens som Claus Lykke Jensen er klar til at tage:

“Piger og drenge opdrages til at være mere pink eller blå, alt efter barnets køn. Det er ærgeligt, men sådan er det. Så hvis man skal overleve som forretning, er vi nødt til at rette os efter det.”

CEGO: 71% af brugerne er kvinder

Cego står blandt andet bag komogvind.dk, Danmarks største casual gaming site, der tilbyder mere end 40 spil, konkurrencer, multiplayer spil og kontantgevinster.

Jimmy Markus Larsen, der er spildesigner hos Cego, fortalte at 71% af Cegos kunder er kvinder, og at de i gennemsnit bruger lidt over 70 DDK om måneden på spilportalen. Og netop fordi kernekunderne er kvinder, har Jimmy Markus Larsen opsamlet værdifuld viden om hvad det er kvinderne vil have – når de spiller computerspil.

Cego ved hvad kvinder vil have – i spil

Præsentation bestod af en række udsagn om kvinder, der bragte smil og latter frem hos tilhørerne, som for eksempel “Kvinder elsker komplimenter – så selv om de ikke klarer sig godt i spillet, så skal de alligevel roses”.

På sammen måde som MovieStarPlanet analyserer Cego kundernes behov og målretter deres spil: “Vi  kigger på hvad der gør mange spillere glade. Ikke hvad der gør os selv glade”

Hvad gør kunderne glade?

“Kvinder elsker overraskelser. Brug random belønninger eller bonusser, og husk at have chain-mechanics, for det fungerer også som uventet bonus” var et andet udsagn som fik flere flere tilhørere til at trække på smilebåndet. I det hele taget lå Jimmy Markus Larsens præsentation i en slipstrøm af stereotyper – stærkt karikeret og underholdende:

“Kvinder kan lide at samle” – Cego bruger et “collector-board”, hvor de tommepladser viser hvad man mangler.

“Kvinder er utålmodige” – der må ikke være nogen loadtid. Larsen nævnte Zynga (Farmville på Facebook) som nogen der gør dette godt.

Se hele listen på Eurogamers Liveblog fra SpilBar 9.0

Det sidste punkt på listen over hvad det er kvinder vil have i spil var “kvinder kan lide mænd” – så bryd nogen af reglerne, for at få mændene ind på sitet. “Et varieret publikum er vigtigt for sitet”, var Jimmy Markus Larsens afsluttende bæmærkning.

Knapnok Games gør konsolspil til social leg

Dagens sidste taler var Dajana Dimovska fra Knapnok Games, der holdt et meget personligt oplæg med titlen: My personal history and why I don’t believe in designing games for girls.

KnapNok Games ApS er et uafhængigt dansk spilfirma, der arbejder med nye – sociale spilkoncepter for Nintendo Wii, Microsoft Kinect, Sony Playstation3 Move og smartphones.

KnapNok Games fokusere på bevægelses-kontrollerede teknologier, fordi ser et stort potentiale i at gøre sociale konsolspil mere fysiske og legende – tættere på de traditionelle spil.

Direktør og spilproducer

Dajana Dimovska, der er direktør og spilproducer i virksomheden, voksede op i Makedonien, hvor hun hang ud med sin lillebror og to andre drenge. På den måde blev hun ikke udskilt som pige i sin egen pigegruppe.

Disse ‘kønsneutrale’ barndomserfaringer brugte Dimovska som ledetråd til hendes arbejde i dag, hvor virksomheden netop ikke udvikler kønsspecifikke spil, men spil som både piger og drenge kan lege – sammen.

“Hvis du ser en reklame, fortæller den hvordan du bør lege med et spil eller et stykke legetøj, og det er ikke fedt. Det er noget  du selv skal finde ud af” sagde Dimovska blandt andet.

Hun er modstander af kønspolariseringen i mange af de produkter der bliver markedsført : “Vi skal lade piger og drenge selv vælge hvad de kan lide. Vi skal ikke fortælle dem, hvilke typer spil der er til deres køn.”

Køn bør ikke være et emne i spilproduktion

Dajana Dimovska fattede interesse for interaktive medier da hun en dag så en Róyksopp-video der var baseret på animationer og interaktioner. I forbindelse med sin uddannelse til spilproducer på ITU, var hun konstant i miljøer med kun 10-20% piger, men hun bemærkede det ikke rigtigt – og heller ikke dag hvor hun er direktør i en virksomhed hvor den faste kerne af medarbejdere er mænd, er køn et emne: “Vi er bare individer der arbejder sammen”

Hun havde heller ikke kunnet finde noget i de spilproduktioner hun har produceret tidligere, der har særlige kvindelige eller mandlige elementer – måske fordi det aldrig har været et issue i teamene bag?

Afslutningsvis fremhævede Dajana Dimovska Julie Horups artikel Kampen Om Kvinderne, der ser meget kritisk på kvinder som særskilt målgruppe i spil, som ekspempel på hendes egne holdninger, og afsluttede med at konstatere:

“Vi skal ikke bruge vores køn til at definere hvem vi er.”

Læs også Eurogamers interview med Dajana Dimovska

Se Dajana Dimovska: From Student to Indie Game Producer

Debat og lange spørgsmål fra salen

SpilBar afsluttedes som altid med en debatrunde, hvor emnets kompleksitet blev tydelig. Spørgsmålene fra salen var utroligt lange og kringlede, måske som udtryk for spørgernes forsøg på undgå klassiske sterotyper. Til gengæld var oplægsholdernes svar meget klare og tydelige:

Både Claus Lykke Jensen og Jimmy Markus Larsen laver spil specifikt til piger og kvinder, fordi det er en god forretning. I modsætning hertil udvikler Dajana Dimovska innovative spil, der skal få mennesker til at lege sammen.

Læs hele Eurogamers Liveblog fra SpilBar 9.0

 

[button text=”Check it out!” link=”http://computerspilzonen.dk/artikel/debat-spil-og-stereotyper” style=”primary” size=”normal” target=”_self” display=”inline” icon=”no”]