Coster-Waldau: Det er fint at være mig for tiden

News, Press release

Louise Kidde Sauntved

42-årige Nikolaj Coster-Waldau voksede op i en lille by på Sydsjælland med færre end tusind indbyggere – nu har han hele verden som sin arbejdsplads og har indspillet film med selveste Tom Cruise.

Nikolaj Coster-Waldau er her, der og allevegne for tiden. HBO Nordic har netop haft premiere på tredje sæson af hit-serien »Game of Thrones«, der har givet den danske skuespiller sit helt store populære gennembrud som den moralsk anløbne Jaime Lannister, fra på torsdag kan han opleves i biograferne i science-fiction thrilleren »Oblivion«, hvor han spiller over for Tom Cruise og Morgan Freeman, og til juni er han aktuel i gyseren »Mama« over for Jessica Chastain.

»Ja, det er fint at være mig for tiden,« siger Nikolaj Coster-Waldau med et stort skævt gavtyvegrin, da han møder Berlingske på et af sine for tiden ret korte ophold i Danmark. Han er her for at promovere sin rolle som den hårdtpumpede våbenekspert Sykes i »Oblivion«, der er en vaskeægte Hollywood actionthriller – en genre Nikolaj Coster-Waldau tidligere har nævnt, at han godt kunne tænke sig at prøve kræfter med.

»Det var en stor oplevelse og enormt skægt at få lov til at lave de der store actionsekvenser. Vi filmede i Louisiana – Baton Rouge og New Orleans, og jeg har aldrig været i Sydstaterne før, så det var fedt. Men der er altså også rigtigt meget ventetid i sådan noget action, så jeg tror, jeg har fået taget min jomfruelighed lidt omkring det,« siger han, igen med et stort grin. Det er langt fra altid glamourøst at være filmstjerne.

Det var også en stor oplevelse at møde Tom Cruise, der trods hån for sin tilknytning til Scientology og lidt for forelsket sofahopning hos Oprah, har holdt sig på den absolutte top i tre årtier.

»Det kan jeg godt forstå, for han arbejder stenhårdt og er så dedikeret, at man tror, det er løgn. Der er ikke en detalje, der ikke er vigtig, og han laver alle sine egne stunts. Det er sjovt, for han er sådan en, alle har en mening om, men det eneste, jeg kan sige, er, at han var et utroligt professionelt og venligt menneske.«

Også selv om deres første møde blev en anelse akavet.

»Jeg ved ikke, hvad der skete – jeg fik en lille hjerneblødning et sekund, tror jeg.«

Nikolaj Coster-Waldau var fløjet ind til kostumeprøve og havde netop hilst på instruktøren Joseph Kosinski og medspilleren Olga Kurylenko, da nogen siger »og her er Tom«.

»Og så vender jeg mig om, og så står Tom Cruise der. Jeg når lige at tænke ’han er da ikke så kort…’, før han giver mig hånden, der er våd, og siger ’fedt at se dig, undskyld, jeg har lige været på toilettet.’ Måske var det kombinationen af, at det var ham og alle de historier, jeg havde hørt om, at man ikke må kigge ham i øjnene og sådan nogle åndssvage ting, der selvfølgelig ikke passer, men min hjerne gik i stå, og jeg kunne kun gentage det, han lige havde sagt, så jeg sagde ’jeg har lige været på toilettet … undskyld … Nikolaj … Hej!« Det sjove er, at han reagerede, som om det skete for ham hver dag, selv om han kiggede lidt forvirret på mig. Jeg følte mig som en idiot, og det tog mig et par dage at komme over det. Men nu er det jo en god historie!«

Sagt af en mand, der ved, at omdrejningspunktet i filmbranchen er den gode historie – på og uden for lærredet.

Den gode historie har været pejlemærket, siden Nikolaj Coster-Waldau filmdebuterede i »Nattevagten« i 1994, året efter han blev færdig på Statens Teaterskole. Han vidste fra starten, at drømmen var det store udland, fordi han gerne ville være filmskuespiller. Det er begrænset, hvor mange film, man kan lave om året i Danmark, og han drømte om de store, dyre produktioner, hvor det kun er fantasien og ikke budgetterne, der sætter begrænsningerne. Efter flere roller i Europa tog han springet over til amerikansk film i selvest Ridley Scotts »Black Hawk Down« og har senere haft roller i blandt andre »Enigma« over for Kate Winslet og »Firewall« over for Harrison Ford. I 2008 fik han hovedrollen som Detective John Amsterdam i TV-serien »New Amsterdam« for kanalen FOX, der trods en glimrende kritiker-modtagelse blev pillet af programmet efter en halv sæson. En efterfølgende hovedrolle i FOX-serien »Virtuality« blev ikke til noget, da serien aldrig gik i produktion. Hvilket, som han beskriver det, var ærgerligt dengang, men set i bakspejlet en god ting. Lidt af en underdrivelse. Det var nemlig takket være »New Amsterdam«, at han kom i søgelyset hos folkene bag »Game of Thrones« – og kun fordi »Virtuality« floppede, at han fik mulighed for at sige ja til rollen som Jamie Lannister. Sådan har det meste af hans karriere været – en ting har ført til en anden, og held og tilfældighed er gået hånd i hånd med en sympatisk personlighed, talent og en karisma, der skriger »filmstjerne«, når han træder ind i rummet.

Hemmeligheden er for Nikolaj Coster-Waldau at tage det, som det kommer.

»Hvis »Virtuality« var blevet en serie, så ved jeg, at jeg ville have haft en fest. I det hele taget kan jeg ikke forestille mig at gå på arbejde og ikke synes, det er superfedt. Jeg elsker mit arbejde. Der er skuespillere, for hvem hver eneste rolle er en pine og en fødsel uden lige, og det har jeg stor respekt for, men sådan har jeg heldigvis aldrig haft det. Det er ikke sådan, at jeg bare går rundt og er lalleglad, selvfølgelig er jeg nervøs og tvivler og overvejer, om det nu er det rigtige, men jeg har aldrig haft sådan et eksistentielt sammenbrud over en rolle – det er arbejdet alt for lystbetonet til.«

Nikolaj Coster-Waldau er for længst blevet god til bare at nyde arbejdet og lade andre om, hvorvidt det færdige resultat nu også er et mesterværk.

»Jeg har været med i ting, der er gået rigtigt godt, og andre ting, som ikke er gået så godt. Men der har været meget få, der ikke var en god oplevelse, og som jeg ikke har gode minder om. Som skuespiller kan du kun påvirke tingene til et vist punkt, så bliver du nødt til at slippe det igen. Det er instruktørens medium, og du kan ikke kontrollere, hvordan det bliver til allersidst. Jeg kan ikke lade mit humør eller min selvforståelse afhænge af, om en film elleren TV-serie går godt eller dårligt. »New Amsterdam« var for eksempel en fantastisk oplevelse for mig, fordi jeg lærte så sindssygt meget.«

I år er det præcis 20 år siden, Nikolaj Coster-Waldau blev færdig på Statens Teaterskole, og når han kigger tilbage, er han stolt over det, han har opnået. Alene det, at han har haft arbejde, siden han blev uddannet, er en præstation i en skrøbelig branche.

»20 år … det føles ikke, som om jeg har været i gang så længe. Det er jo lang tid,« funderer han og ser et øjeblik helt forbløffet ud ved tanken.

»Men jeg kan godt se, at hårene begynder at blive grå, så man er da ved at nærme sig. Men jeg er et rigtigt godt sted. Jeg er så heldig, at jeg er en mand, for der er mange fede roller til mænd i 40erne.«

Når han tænker tilbage på sig selv i 20erne, kan han godt undre sig over, at han ikke sagde ja til nogle af de førsteelskerroller, han blev tilbudt. Men er samtidig stolt over, at han altid har holdt fast i sig selv og har fulgt sine drømme.

»Dengang var det mig meget magtpåliggende, at det, jeg lavede, havde så meget kant som muligt. Men når man ser så ung og naiv og uskyldig ud, som jeg gjorde dengang, var det klart, at jeg ikke fik de roller, selv om jeg syntes, at jeg var voksen.« I dag er han glad for, at han ikke lod sig trække ind i mainstream-verdenen som »det kønne ansigt«.

»Jeg har lært utroligt meget ved at søge de mere mærkelige ting.«

Personligt kan Nikolaj Coster-Waldau også kun smile over de seneste mange år af sit liv. Han har været gift med skuespiller Nukaka Coster-Waldau siden 1998 og sammen har de døtrene Philippa og Safina på 12 og 9 år.

»Jeg har en skøn familie,« siger han med et ægte og varmt smil.

Det kan dog godt trække tænder ud at være så meget væk fra familien og basen i Danmark, som han er nødt til på grund af sine mange engagementer i udlandet. Ikke mindst nu, hvor større roller og større projekter også betyder flere rejsedage med promotionarbejde.

»Det sidste år har været hårdt – og det her år bliver endnu værre. Det er en udfordring og skide svært. Heldigvis har jeg en meget forstående kone, og jeg prøver at få hende og børnene med så meget, jeg kan.«

Han er klar over, at det er en prioritering, og at han lige nu gør klogt i at sige ja til de gode tilbud, der begynder at komme i en lind strøm. Blandt andet havde han håbet at kunne holde fri en periode over foråret og sommeren, men så kom tilbudet om at spille med i Nick Cassavetes’ kommende komedie »The Other Woman« over for Cameron Diaz. Et tilbud han ikke kunne sige nej til.

»Men det er klart, at det så kommer til at slide på nogle andre punkter. Sådan er det.«

At far til tider er fraværende, har da også langt fra afskrækket døtrene fra branchen. De har begge to for længst erklæret, at de også vil være skuespillere.

»Nu får vi at se,« siger Nikolaj Coster-Waldau, der har indskærpet dem, at det i så fald skal være, fordi de gerne vil være skuespillere og ikke bare, fordi de gerne vil på TV.

»Det er en helt anden kultur, de vokser op i, end vi gjorde. Med MGP og Facebook og det at blive set. Min yngste på ni sidder og spiller sådan noget Moviestar Planet og sidder samtidig og chatter med alle sine venner. Det kører bare.«

[button text=”Check it out!” link=”http://www.b.dk/kultur/coster-waldau-det-er-fint-at-vaere-mig-for-tiden” style=”primary” size=”normal” target=”_self” display=”inline” icon=”no”]